Защо да използваме пелени за многократна употреба?

Ползите от употребата на многократни пелени са много, но често първата ни асоциация е за нещо по-сложно, по-неприятно и по-трудоемко от тези за еднократна употреба. Истината е, че в действителност, на който и от двата варианта да решите да се спрете, пелените на бебето трябва да се сменят често, за да може да постигнем добро ниво на хигиена и слагането на памперс по никакъв начин не прави процеса по-лесен. Разликата е единствено в това къде отива използваната пелена – в единия случай директно в кофата за боклук, а в другия в коша за пране.

Тук ще посочим основните моменти и плюсове от употребата на многократни пелени.

Здравословни причини – за разлика от памперсите, многократните пелени са изработени от естествени материали и нежната кожа на вашето бебе се докосва до материи като памук, бамбук, микрофибър и др. В пелените за еднократна употреба има химикали и вещества, които са доказано вредни за здравето, а все пак бебетата прекарват първите няколко години от живота си обути в пелени.

Екологични причини – в днешно време се налага все повече да се замислим за отпечатъка, който оставяме след себе си, защото именно нашите деца ще живеят с боклука, който произвеждаме всекидневно. Средно, за първите две години от своя живот, бебето ще има нужда от около 6000 пелени за еднократна употреба, което може да се равнява на приблизително един тон боклук. В сравнение, за същия период от време, бебето спокойно може да използва 15-20 пелени за многократна употреба, които могат след това да се използват и от второ дете, стига да сме ги третирали и съхранявали според указанията. Важно е да посочим също така и факта, че след като е изхвърлена на боклука, една пелена за еднократна употреба ще има нужда от приблизително 500 години за да се разгради. Като прибавим и броя на всички пелени, които всекидневно се изхвърлят, се получава стряскащ резултат.

Финансови причини – всички знаем, че гледането на бебе може сериозно да повлияе на семейния бюджет, а ако децата са повече от едно, предизвикателствата нарастват значително. Разходите за памперси са основно перо и могат да стигнат до 2000 лв. за първите две години. В сравнение, разходите за многократни пелени за същия период средно биха възлезли на 450-500 лв., като вече споменахме, че могат да бъдат използвани повторно, което значително намалява сумата за пелени за второ дете. Ако пък не планирате да ги използвате повторно и пелените ви са в добро състояние, може да ги продадете и да си възвърнете част от инвестицията или да ги подарите на приятел и да облекчите финансово някой друг.

Отказване от пелените – възрастта, на която децата започват да използват гърне расте все повече и повече. Пелените за еднократна употреба изцяло абсорбират влагата и бебето не усеща неудобство, когато се подмокри. От една страна това може да изглежда като голям плюс, но в дългосрочен план би могло да постави приучването към гърне пред голямо изпитание. Важно е да отбележим, че бивайки в непрекъснат досег до вашето бебе, пелените за еднократна употреба абсорбират и естествената влага на кожата, което може да доведе до сухота, подсичане и раздразнение. Пелените за многократна употреба намаляват вероятността за подсичане и не е необходимо да се използват допълнителни кремове и пудри.

Естетически причини – няма как да не харесате всички тези свежи цветове и картинки, които многократните пелени предлагат. През лятото може да ги използвате като основен тоалет – слагате блузка в подходящ тон и нека снимките да започнат! 

Видове пелени за многократна употреба

Стигаме и до практическата част. Тук възможностите са доста, но разберем ли веднъж принципа на работа на многократните пелени, нещата значително се подобряват и ще можете да изберете най-приятния за вас и вашето бебе вариант. Най-общо казано, пелените се състоят от абсорбираща част и непромокаема част, наречена още кавър (cover). Абсорбиращата част може да бъде от памук, бамбук, коноп, микрофибър или др. Непромокаемата част от своя страна може да бъде от PUL (синтетична непромокаема и дишаща материя) или вълна.

Пелена тип „Всичко в едно“ (All in one) – при този вариант абсорбиращата и непромокаемата част са зашити една за друга и слагането й не се различава по нищо от това на еднократните пелени. Обикновено са универсален размер, което означава, че с помощта на копчета в предната част на пелената размерът може да се коригира за да пасва на бебето от около 4кг до 16кг или приблизително от раждането до започването на гърне.

Пелена тип „Джоб“ (Pocket diaper) – при този вид към външния непромокаем слой е пришит един пласт плат, който най-често е микрофибър или полар и в предната или задната част на пелената е оставен отвор (джоб), в който се слагат допълнителни абсорбиращи подложки. Така микрофибърът остава в досег с кожата на бебето и я държи суха, защото този тип материи пропускат влагата само в една посока (надолу към непромокаемия слой и попивната подложка). Може да изберете да сложите попивните подложки вместо в джоба, отгоре върху плата и по този начин може да перете само подложките, а гащичките да използвате повторно.

Вътрешна пелена – това е пелена, която се състои само от попивна част. Може да е парче плат (тензух или бархет във формата на квадрат), което вие да сгънете както ви е удобно; предварително сгъната пелена (prefold), която само да закопчаете; пелена, ушита във формата на гащички, които да залепите с велкро или копчета. Всеки един от тези варианти изисква отгоре да се сложат непромокаеми гащички. Предимството на пелените от този вид е възможността да перете само вътрешната част, а външната само при необходимост и по-бързото съхнене.

Горни непромокаеми гащички – използват се с вътрешна пелена. Може да се закопчават с копчета или велкро и ако не са изцапани не е задължително да се перат на всяка смяна на пелената. Най-често са изработени от PUL или вълна.

Вълнени непромокаеми гащички – това е един от най-естествените и дишащи варианти, които можете да изберете. Обикновено гащичките са изработени от мериносова вълна, която е изключително мека и приятна на допир. Вълната сама по себе си притежава невероятни качества: поддържа нормалната телесна температура – през зимата държи топло, а през лятото не позволява прегряване; хипоалергична е и не предизвиква сърбежи, зачервяване или обриви. Освен всичко останало е и антибактериална, което означава, че не задържа в себе си мръсотия и неприятни миризми. Това е един от големите плюсове на това да се използват вълнени гащички – ако са само намокрени можете да ги перете веднъж на няколко седмици, през останалото време просто се обръщат, оставят се да изсъхнат и могат да бъдат ползвани отново. Третирана правилно, вълната става изключително непромокаема и е прекрасен вариант за нощна пелена, защото вероятността да протече е минимална и в същото време бебето ще бъде с нормална телесна температура по време на сън. За да станат гащичките от вълна непромокаеми е необходимо да бъдат третирани с ланолин. Ланолинът е вещество, което в естествения си вид се намира върху кожата на овцете и ги предпазва от намокряне. Когато бъде нанесен върху гащичките се образува защитен слой, който не позволява влагата от вътрешната пелена да достигне до дрехите на бебето. 

Поддръжка на пелените Petit Lulu

Пране и първа употреба

 • Изперете преди първата употреба за да премахнете всякакви остатъци от производствения процес.
 • За да достигне бамбукът максималната си попивност може да се наложи пелената да бъде изпрана между 6 и 10 пъти. Затова не се изненадвайте в началото, ако попивността не отговаря на очакванията Ви – с всяко следващо пране ще става все по-добре.
 • Перете на 60⁰

 • Не избелвайте и не добавяйте омекотители към перилния препарат. Прочетете внимателно съставките на препарата, който използвате.
 • Не е необходимо използването на специални перилни препарати, бебешкият прах за пране е напълно достатъчен.
 • Не препоръчваме използването на Еко перилни препарати, защото понякога те не изпират достатъчно добре и пелените може да миришат на амоняк дори и след пране.
 • Не препълвайте пералната машина или в противен случай рискувате пелените Ви да не се изперат и изплакнат добре.
 • Внимателно дозирайте перилния препарат в зависимост от количеството пране, твърдостта на водата и инструкциите за употреба на опаковката. По-голямо количество препарат може да наруши ефективността на пелената и велкро лепенката.
 • Външните гащички не трябва да бъдат центрофугирани на повече от 1000 оборота.

Сушене

 • Сушенето на простор е най-добрият вариант, тъй като слънцето по естествен начин дезинфектира и премахва петна от пелените. Обърнете вътрешната част към слънцето.
 • Сушене в сушилня – ако е необходимо, сушене в сушилня е възможно само на ниска температура, но този начин не се препоръчва, тъй като това определено ще скъси живота на пелената. Външните непромокаеми гащички НЕ се сушат в сушилня, защото непромокаемото покритие може да се разруши.
 • Сушене върху радиатор – възможно е само за подложките. Ако сушите често върху радиатор, пелените ще станат твърди и груби.

Съхраняване на мръсните пелени

 • Използваните пелени се съхраняват в суха кофа, без да се киснат. Кисненето може да увреди бамбуковата материя.
 • Не дръжте използвани пелени за дълго време – трябва да бъдат изпрани най-много след 2-3 дни.
 • Поддържайте кофата чиста.
 • Използвайте подложки за еднократна употреба или подложки от флийс за по-лесно премахване на твърдите частици от пелената и предотвратяване появата на петна.

Допълнителни съвети и препоръки

Когато перете пелените, моля залепете велкро лепенките на обозначените за целта места, за да предотвратите повредата им. Пелените универсален размер следва да се перат с разкопчани копчета (пелената да е в най-голмия си размер), за да се изпере максимално добре. Когато сушите пелените на простор се уверете, че са закачени в предната си част, за да нр се изкривят или деформират. Винаги разкопчавайте копчетата внимателно, като захващате копчето максимално близо до основата му, за да избегнете откъсването му.